Finlandese - Tenor Peter Lindroos

Vai ai contenuti

Menu principale:

Biography

Peter Lindroos syntyi musikaaliseen perheeseen läntisellä Uudellamaalla sijaitsevassa Pohjan kunnassa 26.2.1944. Isä Bertel Lindroos oli Pohjan ruotsalaisen seurakunnan kanttori. Äiti Hjördis oli laulaja, sisko Carolasta tuli laulaja Kansallisoopperan kuoroon. Peteristä tuli jo 16-vuotiaana Pohjan suomalaisen seurakunnan kanttori. Hän valmistui kanttoriksi Sibelius-Akatemiasta 1964, mutta aloitti lauluopintonsa siellä 1965 Jolanda di Maria Petriksen johdolla, muita opettajia olivat Licinio Francardi (Rooma 1968), Luigi Ricci (Rooma 1969-70) ja Marcello Del Monaco (Treviso 1970-72).Lindroos debytoi Kansallisoopperassa La Bohèmessa Rodolfona tammikuussa 1968. Kansainvälinen ura käynnistyi Göteborgissa 1969 Otellon nimiroolissa, mutta varsinainen läpimurto siellä tapahtui 1970 Don Ottaviona Mozartin Don Giovannissa. Vuonna 1971 Lindroos siirtyi Kööpenhaminan Kuninkaalliseen teatteriin vakituisella kiinnityksellä debyyttiroolinaan Manrico Verdin Trubaduurissa. Kuninkaallisesta teatterista tuli Lindroosin oma teatteri, jossa hän lauloi johtavana tenorina 1996 asti.Maine alkoi kasvaa ja kutsuja vierailuihin tulla suurilta näyttämöiltä. Wienin valtionoopperassa hän debytoi 19.4.1974 Boriksena Janaèekin Katja Kabanovassa. Kaikkiaan hän esiintyi siellä 10 roolissa ja 61 esityksessä 1974-91. Myös Saksan johtavilla näyttämöillä hän debytoi 1970-luvun puolivälissä: München, Stuttgart, Hamburg, Berliini. Lindroos lauloi ensi kerran Covent Gardenissa Lontoossa Rigoletton herttuana 15.12.1975.Lindroos laajensi koko ajan repertoaariaan ja otti Wagnerin Parsifalin ohjelmaansa Stuttgartissa 1976 esittäen sitä myös seuraavina vuosina menestyksekkäästi Kööpenhaminassa, Münchenissä, Berliinissä, Kölnissä ja Hampurissa (1984). Rinnan oopperauransa hän esiintyi runsaasti suurten vokaaliteosten kuten Beethovenin IX sinfonia, Verdin Requiem ja Mahlerin Das Lied von der Erde kysyttynä tenorisolistina Euroopassa, Israelissa ja USA:ssa. Konserttirooleja hänellä oli 50.Lindroos oli vokaalisesti uransa huipulla 1980-luvulla ja oli siinä onnellisessa asemassa, että hän saattoi valita mitä lauloi.


Hän halusi palata kotimaahan ja Helsingin Suomalainen Säästöpankki sponsoroi hänet Kansallisoopperaan 1984. Samanaikaisesti hän vieraili ulkomailla, Kööpenhaminan ohella hän sai suuren menestyksen Boris Godunovissa mm. Pariisin Suuressa Oopperassa (1984) ja Barcelonassa 1985.
Hän lauloi Carmenissa 1985 Buenos Airesin kuulussa Teatro Colónissa. Yhtenä uran huippuhetkenä voidaan pitää vierailua Milanon La Scalassa v. 1988 Straussin oopperassa Daphne.Peter Lindroos esiintyi uransa aikana monilla arvostetuilla musiikkijuhlilla sekä oopperoissa että konserttisolistina. Niistä mainittakoon Edinburgh, Lontoo, Israel, München, Aix-en-Provence, Bordeaux ja Savonlinna. Lisäksi hän lauloi usein Espoon Urkuyö- ja Aaria -konserttisarjassa ollen lisäksi vuosia juhlan hallituksen puheenjohtajana.Peter Lindroosin tärkeimmät oopperaroolit olivat kuitenkin italialaisia: Toscan Cavaradossi (n. 350 esitystä), La Bohèmen Rodolfo, Manon Lescautin Des Grieux, Aidan Radames, Otellon nimirooli, Don Carloksen nimirooli ja myös Carmenin Don Josè. Oopperaroolien määrä kohosi 80:een. Hän esiintyi myös useiden uusien oopperoiden maailmankantaesityksissä kuten Èerhan Der Rattenfänger (Graz 1987), Rautavaaran Thomas (1985) ja Bergmanin Det Sjungande Trädet (1995).Peter Lindroos siirsi painopistettä 1990-luvun puolivälissä enemmän opetustoimintaan, vaikka jatkoikin laulamista oopperassa. Hänet nimitettiin Sibelius-Akatemian yksinlaulun lehtoriksi 1995 ja seuraavana vuonna Malmön musiikkikorkeakoulun professoriksi. Hänellä oli paljon myös yksityisoppilaita.Lindroos muutti Ruotsiin 2003 ja kuoli siellä traagisesti 17.11.2003 auto-onnettomuudessa, jossa menehtyi myös hänen puolitoistavuotias poikansa Andreas. Vaimo Gabriela loukkaantui vaikeasti.Peter Lindroosia on yleisesti pidetty Suomen kaikkien aikojen menestyneimpänä tenorina, ja hän on niitä harvoja laulajia, jotka liikuttavat jatkuvasti kuulijoitaan ja joiden maine jatkaa kasvuaan kuolemankin jälkeen. Yhä uudet oopperan ystävät eri maissa ja maanosissa joutuvat ihastuksen valtaan löytäessään hänen äänensä.Peter Lindroosin poika Petri (s. 1966) on kansainvälisesti arvostettu bassolaulaja.

Torsten Brander


Lähteet: Tero Halvorsen CD "Peter Lindroos-Opera Arias and songs 1981-1994" (FUGA 9250), Torsten Branderin arkisto.


 
Torna ai contenuti | Torna al menu